Tanácsadás, facilitáció, coaching a Balatonnál!

Balatoni Coaching

Balatoni Coaching

Honnan bújnak elő a coachok?

A coachingról mindent, másképp

2016. március 23. - Eszter Miókovics

A coachokról egyre többet hallani és olvasni. Az elmúlt időszakban elterjedt ennek a kifejezésnek és szakmának a jelenléte. Maga a kifejezés (coach=edző) és a módszer a sportolói, majd az üzleti szférából indult el az 1980-as években a tengerentúlról.

A hazai népszerűségének köszönhetően aktuális kérdés, hol van ennek a szakmának a határa, kompetenciája és milyen minősítési rendszert követel meg?

surprise-702092_1920.jpg

Szeretném rögtön egy fontos és a coach szakmát is érintő folyamatra felhívni a figyelmet: Jelenleg tart a Magyar Pszichológus Kamara megalakítását célzó előkészítő és számos segítő-szociális-tanácsadói szakmai réteget érintő egyeztetés. Erről a Magyarországi Coach-Szervezetek Szövetségének állásfoglalását itt lehet elérni.

Vissza a coachinghoz: Mi is ez? Mivel, hogyan és miben segít?

A coaching egy olyan tudatos beszélgetés struktúrálás, ami feltáró jellegű, megoldásorientált és a célra fókuszált.

A megfelelő kérdések, asszociációs gyakorlatok segítik a coach-hoz fordulót olyan impulzusok megélésében, aminek segítségével személyes választ és utakat talál az adott helyzet mielőbbi átlátásához és javításához. 

Kik a coachok? Milyen végzettséggel rendelkeznek?

Coachként általában olyan a szakmájukban eredményes és a tapasztalataik alapján hatékony emberek dolgoznak, akik szemléletükkel és személyes kompetenciáikkal segítségére tudnak lenni másoknak. Ehhez továbbképezték magukat a coaching módszereiből, különböző hazai és nemzetközi képzőközpontok segítségével. 

Fontos kihangsúlyozni, hogy szakmai és/vagy magánéleti célok elérésében segítik az ügyfeleket vagy a szervezeti vállalati céloknak megfelelően csoportokat, munkaközösségeket..Szakmailag korrekt esetben nem végeznek egyéni coaching során pszichológus-terapeuta képzettséget igénylő terápiás-gyógyító munkát, mivel ez túlmutat a coaching határain. Viszont egyre több a coachok között dolgozó olyan személy, aki egyben pszichológus, terapeuta szakember is, felismerve a coaching szemlélet és módszerek hatásosságát és az egyre nagyobb igényt a pozitív pszichológia eszközei iránt.

Több irányzata is van a coachingnak: life, business, corporate. Magyarországon elsőként a vállalati és az üzleti szférában terjedt el a módszert használó szakemberek alkalmazása.

Személyre vagy adott csoportra szabottan dolgozó coachok rugalmasan segítik és nyomon követik a velük megkezdett folyamatokat, az adott cél elérésének lépcsőit, motiválják az egyén és a csoport/szervezet/vállalat optimális működését biztosító változásokat.

További bejegyzések, kapcsolat és elérhetőség személyes találkozóra:

letoltes_1.png

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balatoni-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr18520244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása