Tanácsadás, facilitáció, coaching a Balatonnál!

Balatoni Coaching

Balatoni Coaching

Facilitátor?! Mondd magyarul!

2016. április 01. - Eszter Miókovics

Egy újabb kifejezés ami szembejön. De hol a magyar megfelelője?

Valahogy de ja vu-m is van: coach-coaching oldalról, bár ott talán már elég írás született magyarázó-visszatekintő jelleggel, például a Balatoni Coaching blog korábbi bejegyzései.

Ha szómagyarázó jelleggel párt keresnénk a facilitátor kifejezésre, több lehetőség is szóba jöhet: folyamatsegítő, beszélgetésirányító, foglalkozásvezető.

Részletesen kifejtve a facilitátor az a személy, aki egy csoportot segít célja meghatározásában, a hozzá vezető lépések megalkotásában, a belső és külső akadályok és lehetőségek feltárásában, ötletelésben, a csoporton belül esetleg felmerülő konfliktusok feloldásában a kommunikáció és az adott esemény (pl. műhelymunka, projektnap) célirányos és gördülékeny levezetésével.

facilitalas.jpg

Ehhez számos játékos-szemléltető eszközt (flip chart, motivációs játékok) használ, jól érzékeli és időzíti a folyamat dinamikájához szükséges szüneteket, technikákat és lépcsőket.

Az elméleti alapok sokat építenek a csoportdinamikai ismeretekre, típustanokra, motivációs és tanuláselméletekre.

A facilitátor a csoportban nyomon követi és tartalmi-logikai szálon is megérti a beszélgetés dinamikáját és a téma alakulását, az elért szintek előtt összegez, kérdésekkel segíti a kívánt cél elérését és a megbeszélés, döntéshozatal megfelelő mederben tartását,

Egy mondatban összefoglalva: a facilitátor az, aki tevékenységével egyfajta közvetítő, segítő, támogató szereppel van jelen a csoportmunka kísérőjeként.

A bejegyzés trackback címe:

https://balatoni-coaching.blog.hu/api/trackback/id/tr378552742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása